
EVENEMENT - De eerste twee sprekers zorgden tijdens de zevende BOPE editie voor een 'wervelwind' bij de toehoorders. Zij moesten op zijn minst even hun oren spitsen bij sommige uitspraken, die er af en toe op leken alsof ze niet tot hun dagelijkse wereld behoorden.
• Deel 1: Leestijd ca. 6 minuten, morgen deel 2
• Dit artikel wordt u kosteloos aangeboden door onze partner VIGC

Dat print springlevend is, hoeft niemand aan niemand te bewijzen binnen een zaal met zo een 150 deelnemers aan het Benelux Online Print Event, editie 2025 gehouden in Gorinchem. De eerste twee sprekers, Bernd Zipper (bekend Duits adviseur/publicist) en Henk Müller-Hansen van Gelato zorgden op zijn minst voor een aantal nieuwe inzichten in de wereld van online print.
Natuurlijk is de vraag gerechtvaardigd of je morgen met die veelheid aan termen, suggesties en adviezen meteen aan de slag kan gaan binnen strategie of operatie.
Tijdens de tweede panelsessies over de 'platform economie' werd in zijn algemeenheid als advies gegeven, te durven experimenteren met tal van ontwikkelingen, bevindingen te meten, fouten durven te maken, maar wel aan de slag te gaan, al is er nog geen concreet plan. Dat is overigens wel de sfeer waarbinnen veel bedrijven nu verkeren. Er zijn domweg teveel knoppen om allemaal in één keer gelijktijdig aan te kunnen draaien.
De printmedia wereld is volop in beweging, de potentie is en blijft groot, maar wordt in alle opzichten - in een hoog tempo - anders.
Of het nu platformen zijn, AI, de klantreis, de applicaties, duurzaamheid of de mensen die daarvoor nodig zijn, er zijn talloze bewegingen die stuk voor stuk invloed op elkaar gaan krijgen of zelfs dus nu al hebben. Dat proces is onomkeerbaar.
De 'gold rush' in print is zeker niet over, om de vraag van Berd Zipper tijdens zijn keynote te beantwoorden (zie kopbeeld).
Zipper meer 'wereld beschouwend'
De regelmatige bezoeker van BOPE kent Bernd Zipper als de vaak gevraagde keynote spreker voor het event. Daar waar hij voorheen vooral inzoomde op de bedrijfstak ontwikkelingen wordt hij steeds meer 'wereld beschouwend' en probeert van daaruit de invloeden op printmedia ontwikkelingen te reflecteren.
Zijn nieuwe 'stokpaardjes' zijn daarbij 'social e-commerce' en 'mobile e-commerce' in combinatie met 'mass customization', waarbinnen de grenzen voor B-2-B en B-2-C zullen verdwijnen en samengevat worden als B-2-M, 'business to many'. Hij refereerde naar onder andere Etsy, een webapplicatie die volgens hem ook de 'gewone potentie' heeft om print producties te kunnen verkopen.

Indrukwekkend was een reeks voorbeelden vanuit een AI tool op het gebied van design: Printess MAKER. Onderstaande impressie laat het potentieel zien. AI bouwt de basis en van daaruit kan je een volledige layout volledig bewerken totdat je ontwerp naar je zin is, allemaal online. Een onomkeerbare ontwikkeling op het gebied van creatie.
'European AI printing initiative'
Zipper bepleitte een Europees 'AI printing initiative': "80% van de AI patenten zijn in handen van de Verenigde Staten, India en China, de resterende 20% is verdeeld over de rest van de wereld. Het wordt tijd dat wij als Europa daar voor de printmedia branche wat aan gaan doen."
Zipper sloot af met de volzin: "Print is still trustworthy, and again, it is only up to you what you make of it."
Overcapaciteit in printmedia: wereldwijd 6 keer meer machines dan nodig
Productie machine ontwikkelaars worden misschien niet blij van de uitspraken van Henrik Müller-Hansen, die zijn bedrijf Gelato bouwde rondom het benutten van de enorme overcapaciteit wereldwijd ok op duurzame wijze zoveel mogelijke lokaal te kunnen produceren.

Op basis van cijfers van Smithers en Statista gaf hij aan dat de wereldwijde printmarkt goed is voor maar liefst 874 miljard dollar, waarbinnen digitaal tot en met 2027 zal groeien tot 90 miljard, hetgeen de potentiële groei voor digitaal duidelijk weerspiegelt.
Ook Müller-Hansen kon natuurijk niet om AI heen en liet een een reeks AI tools zien, die op zijn minst het proberen waard zijn binnen content creatie en workflows.

De bewering dat 75% van de software voor Gelato door AI wordt 'geschreven' en daarbij het proces van het maken van een offerte reduceert van voorheen 20-60 minuten tot enkele seconden, mag dan misschien wat overdreven zijn, maar ook hij schudde de zaal op op zijn minst kennis te nemen van al dit soort bewegingen.

Onze internationale mediapartner INKISH.tv sprak recent met Henrik Müller-Hansen van Gelato, de redactie maakte van 40 minuten film een samenvatting die in 6 minuten te 'consumeren' is. Meer artikelen over Gelato zijn te vinden in het archief.
Ingelaste paneldiscussie met Marco Aarnink en Hans Scheffer
Voor de lunchpauze werd het oorspronkelijke programma iets aangepast doordat in het middagprogramma één van de sprekers was uitgevallen. Dat werd door de VIGC organisatie op voortreffelijk creatieve wijze opgelost door Marco Aarnink en Hans Scheffer (die na de pauze ook als spreker zelf nog wan het woord kwam), samen hun visie te laten delen in een panelgesprek onder leiding van ondergetekende.

Het werd een luchtige sessies die begon met de vraag 'Wat zouden jullie doen als jullie één dagje de rol van CEO bij de ander zouden hebben?'. Lachend zei Scheffer: "Dan zou ik meteen stoppen." Maar vervolgens ging hij meer in op de verschillen tussen HelloPrint als ontwikkelplatform waarbinnen hij net zo goed schoenen of wasmachines zou kunnen verkopen. Dat is altijd de filosofie geweest van HelloPrint. Aarnink: "We kennen elkaar al vele jaren, we hebben niet zo heel veel geheimen voor elkaar." Vervolgens maakte Aarnink duidelijk hoe zijn bedrijf in elkaar zat, maar sloot na zijn serieuze woorden ook af met een grapje die de zaal tot lachen aanzette: "Als ik dan toch een dagje CEO bij HelloPrint zou mogen zijn, dan zou ik de 'agressor' eruit willen halen." Wie of wat dat was, liet hij aan de fantasie van de aanwezigen over.
HelloPrint produceert met internationale partners, bij Print.com staat het belang van de klant om de productie binnen van eigen productie omgevingen te geven, voorop.
Highlights van de afgelopen twee jaar
Scheffer denkt dat al hetgeen als 'duizelingwekkend' de zaal in werd geslingerd tijdens de eerste twee lezingen allemaal wel meevalt: "Het is allemaal wat anders vormgegeven, wat meer gehypte termen die de dynamiek weerspiegelen, maar het is in feite allemaal niet zo nieuw als wordt voorgespiegeld. Ook het steeds genoemde veranderende klantgedrag valt echt nog wel mee."
Toch zegt hij dat ook bij zijn bedrijf de invloed enorm groot is, maar de grootste impact zit in de achterkant, zoals bijvoorbeeld logistiek.
Aarnink: "Ook wij zien natuurlijk de gevolgen van AI, maar dan toch vooral ook in het creatieve proces. Je daartegen verzetten (ook als professionele ontwerper) heeft geen nut, dit gebeurt gewoon. Voorheen verzetten de offline grafische offline ondernemer zich ook tegen de 'internet drukker', het had geen nut, de wereld is hoe dan ook op dit gebied volledig veranderd. Het is nu al te zien dat creatie een soort tweedeling laat zien. Klanten die weinig geld te besteden hebben krijgen een AI gegeneerd voorstel, terwijl klanten de juist veel te besteden hebben langs 'gewone weg' tot in detail hun creatie kunnen sturen door een professioneel team. Maar weet wel dat de zogenaamde prompting binnen AI (dus de instructies die je geeft om 'iets' te laten ontwerpen, best we wat vaardigheid en dus tijd vereist."
Scheffer vult aan: "De bijna gratis AI tools voor creatie vergen echt wel 'timmervaardigheden' om tot een bruikbaar ontwerp te kunnen komen."
Buiten de grenzen van de Benelux
Zowel Scheffer als Aarnink schetsen het beeld dat er buiten de Benelux tal van andere uitdagingen liggen om te voldoen aan de klantvraag. In talloze Europese landen zijn er nog de nodige gebreken aan automatiseringsniveaus, standaardisatie en vooral de logistiek.
Morgen het vervolg op het panelgesprek en het complete middagprogramma.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.