
EVENEMENT - Na de lunch- en netwerkpauze van het VIGC Benelux Online Print Event werd het programma onder leiding van Veerle Vanpanteghem voortgezet met nog een drietal lezingen en het tweede panelgesprek over de 'platform economie'.
• Deel 2: Leestijd ca. 6 minuten, gisteren deel 1
• Dit artikel wordt u kosteloos aangeboden door onze partner VIGC
Maar eerste het vervolg op het eerste panelgesprek met Marco Aarnink )print.com) en Hans Scheffer (HelloPrint).
Voor Hans Scheffer is de Benelux 'gewoon' en regio, maar lang niet de grootste, dat is het Verenigd Koninkrijk gevolgd door Frankrijk en ook zijn er ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Marco Aarnink: "Wij zien onszelf als Europese onderneming, maar het is niet makkelijk om in elk land op alle fronten de service niveaus te behalen. In Spanje is alles bijzonder gefragmenteerd, maar ook in Frankrijk, vooral op logistiek gebied. Daar gaat een pakketje soms door vijf-zes paar handen voordat het de klant bereikt. De kans op beschadigingen is daardoor erg groot. Het gaat van busje naar busje. Wij koppelen in die landen de partijen via ons platform en laten ook onze opdrachtgevers zoveel mogelijk zelf bepalen langs welke wegen ze wat en waar geproduceerd en geleverd willen krijgen."
Scheffer zegt dat 'Next Day Delivery' in rap tempo aan het veranderen is.
Uitdagingen zitten voor beide bedrijven niet zozeer meer in pure print technologie, de kwaliteit is voor 95% van de use-cases uitermate goed toepasbaar. De niche toepassingen van inline veredelingstechnieken zijn goed voor de laatste 5%. De grote uitdagingen zitten in de logistieke dienstverlening.
Aarnink: "Onze klanten - veelal ook onze eigen jongere generatie - weten echt wel hoe de keten in elkaar zit. We betrekken ze ze daar bij voor elke opdracht. Dat geeft de klanten een goed gevoel van een stabiele relatie."
Vijf stellingen, steeds één keuze, daarna nuanceren
Naar analogie van een bekend BNR radioprogramma moesten Aarnink en Scheffer een keuze maken uit de volgende vijf stellingen:
- Print is dood: dit was een eenvoudige start waarop beiden onvoorwaardelijke aangaven dat 'print overal om je heen is'.
- Offline of online marketing: Voor HelloPrint meer online, voor print.com meer offline, maar voor beiden geldt dat de combinatie het beste werkt, waarbij Marco Aarnink opmerkt nauwelijks gebruik te maken van Google.
- Laatste boek gelezen: Scheffer noemt 'Two and TwentyHow the Masters of Private Equity Always Win'. Aarnink noemt het boek 'The Goal' in ons land beter bekend onder de titel 'Het Doel', waar de redactie meerdere keren aandacht aan besteedde.
- Stel dat je geen ondernemer was geworden, wat zou je dan nu willen zijn?: Aarnink had graag piloot geworden, dat was zijn grote wens. Scheffer had graag voetbaltrainer geworden of pianist in een band (hij heeft twee piano's thuis) en heeft diploma's als voetbaltrainer.
- Als je vandaag weer opnieuw zou mogen beginnen, zou je dan weer in 'print' stappen?: Marco heeft die ervaring al en keerde na de verkoop van Drukwerkdeal na een tussenliggend periode terug met de oprichting van print.com. Scheffer zegt dat hij met ontzettend veel plezier in printmedia werkt, al is het spel van de marges niet zo heel makkelijk. Dat laatste werd door Aarnink zeker bevestigd: "Print kan zoveel emotie brengen bij de afnemer die er gebruik van maakt, dat is van pakkende en blijvende waarde."


Tot slot: het advies aan de zaal
Aan het einde van dit panelgesprek de vraag of beiden nog een advies zouden willen meegeven aan de BOPE deelnemers. Aarnink: "Maak duidelijke keuzes, dat deden wij ook, met 8000 echt actieve klanten kunnen wij de gericht advies geven, die klant bepaalt wat we doen. Wees dus selectief." Scheffer: "Het ligt helemaal aan de fase waarin je verkeert, maar de markt biedt nog enorm veel kansen, techniek, aansluiten, samen doen dan gaat het sneller, veel is nog offline, het gaat allemaal niet zo snel, kijk echter wel naar de nieuwe generatie, die doen alles anders, niet morgen maar wel over een paar jaar. Je moet gewoon meedoen."


'Het proces van duurzame partners'
Een geheel andere zijde van Hans Scheffer van HelloPrint was te beluisteren tijdens zijn sessie 'Op weg naar een verantwoorde en duurzame online print- en merch-industrie'. Onder invloed van wegeving, maar vooral ook zijn eigen passie voor duurzaamheid ging hij de uitdaging aan bij alle aangesloten partners 'te gaan voor duurzaamheid'. Hij schuwde daarbij geen enkel middel om bedrijven te overtuigen dat officiële erkenning noodzakelijk is. Juist omdat het overgrote deel van de opdrachtgevers duurzaamheid belangrijk vinden, terwijl een geringer deel er dan ook daadwerkelijk voor wil betalen.

Scheffer werd uitgedaagd om het zogenaamde B-Corp certificaat te behalen. Critici voorspelden dat hij dat niet zou kunnen realiseren, het lukt hem uiteindelijk toch. Het was een proces van ruim 2,5 jaar. Op de website Merch by HelloPrint worden print producten aangeboden die binnen die snel veranderende markt volledig voldoen aan de gestelde B-Corp normeringen.
Platformeconomie: een term die niet echt uit de verf kwam

Tijdens het tweede panelgesprek met Ramon van Wingerden (Prindustry), René de Heij (print.com) en Steven Nuyt (Enfocus) en Tom Peire (Four Pees), kwam de veel gebezigde term 'platformeconomie' niet echt uit de verf. De eenduidigheid van de betekenis van een webshop, een webapplicatie en een marktplaats, werd niet door de vier paneldeelnemers gevoeld bij de term 'platformen'. Van Wingerden: "Het wordt al snel ingewikkeld als je zegt dat niet elke marktplaats een platform is en omgekeerd." René de Heij had helemaal niets met de vraag en ging vooral in op de visie van print.com: 'een platform bieden waarin we de business van de klant versterken'.
Steven Nuyt en Tom Peire: "Het gaat in feite om de verzameling tools die je binnen een omgeving aanbiedt om opdrachtgevers op juiste wijze te bedienen."

Eén conclusie werd wel getrokken: 'Veel productiebedrijven hebben geen eigen duidelijk strategie waarin zij vraag en aanbod online kunnen aanbieden. De komst van marktplaatsen en/of platformen (*) bieden heel mogelijkheden om 'ergens aan te haken.' De Heij merkte daarbij op dat nogal wat bedrijven flink veel geld hebben geïnvesteerd in 'het min of meer gedwongen' online zelf gaan verkopen. De lessen van Gelato deze ochtend maakten duidelijk dat bedrijven nu ook andere keuzes kunnen maken. Je hoeft het dus niet allemaal zelf te doen." Van Wingerden: "Maak duidelijke keuzes, dat gaat nu allemaal heel erg hard, juist omdat het mogelijk is online speler te kunnen worden zonder alles zelf te hoeven doen."
Het onderscheid tussen hetgeen de consument van een platform verlangt is heel anders ten opzichte van de behoefte van een professional op een platform.
Toch wordt ook benadrukt dat de onderliggend technologie al die hogere doelen wel moet kunnen waarmaken. De discussie rondom platformen zweefde 'heen en weer' tussen hetgeen de klantreis bepaalt in de keten waarin zij of hij zit en de gewenste marktwerking van het gevraagde product ten opzichte van het technologisch kunnen van platformen.
Tom Peire en Steven Nuyt: "Bind je vooral niet teveel aan één kanaal, daarvoor 'bewegen dingen' momenteel teveel."
Van Wingerden: "Alles valt en staat met de applicatie die de klant uiteindelijk wil realiseren. Samenwerking is dan het uitgangspunt om die vraag in te vullen. En dat gaat tegenwoordig veel verder dan puur de printopdracht." De Heij: "Alles is zo ontzettend breed geworden, de applicaties, de technologie, de online mogelijkheden, het beweegt allemaal flink, het draait meer dan eens om 'keuzes maken'."
De Heij en van Wingerden: "De kansen nemen alleen maar toe."
De Heij stelde de zaal de vraag wie er wakker ligt van de kansen. Er gingen een paar handen omhoog, maar het enthousiasme was dus niet uitbundig. Vervolgens de vraag of wie zich zorgen maakt over de komende vijf jaar. Er gingen nog minder handen omhoog. Het panel trok de conclusie dat het gros van de aanwezigen kennelijk nog geen keuze had gemaakt.
De discussie over de platform economie was dus breed en voorlopig vanwege de vele ontwikkelingen nog onvoldoende 'ingekaderd' in vast omlijnde proporties. De vraag is dus zeker gerechtvaardigd of zo een structuur überhaupt kan worden gedefinieerd in één platform-economie. Daarvoor zijn er domweg teveel 'knoppen' om aan te draaien.
Cases: een gepersonaliseerde krant in 10 minuten en on-demand textiel


Genscom combineert traditioneel drukwerk met moderne personalisatie technologieën voor kranten voor diverse doelgroepen. Stefaan Vanysacker: "Ons doel is gepersonaliseerde kranten te genereren in 10 minuten. Iedereen kan een high-impact krantencampagne lanceren met nul effort."
Borre Akkersdijk van ByBorre textielbedrijf zei: "Wij zijn in in feite een veel ouderwetsere branche. Jullie grafische branche loopt enorm voor in digitale on-demand (textiel)productie. Wij zijn zelf van een brand uiteindelijk naar een platform gegaan om duurzame, innovatieve textielproducten te produceren."
Akkersdijk: "Het is een zoektocht naar de juiste product-marketfit. Qua duurzaamheid waren we wel 'het beste jongetje van de klas' voor onze investeerders, maar niet qua turnover."
Netwerken en beursbezoek

Om pakweg drie uur werd BOPE afgesloten en het publiek verdeelde zich snel, een deel ging snel naar de beursvloer, een ander deel praatte na bij een aangeklede borrel. VIGC kan wederom terugkijken op een geslaagde BOPE editie, waar in sommige opzichten de 'boel flink werd opgeschud, maar tevens een al te hoog hype gehalte van al die ontwikkelingen werd gerelativeerd.
(*) Achtergronden platformeconomie
Kopbeeld: Fotograaf: Yorgos Fotografie; copyright: @yorgosfotografie.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.