EVENEMENT - Onze maatschappij wordt tegenwoordig met een enorme diversiteit aan uitdagingen geconfronteerd. Dat geldt ook voor de printmedia branche. Er is geen sprake meer van één centraal opvallend thema. Ook 'Het Congres' liet een zeer divers programma zien, waardoor in feite geen 'rode draad' te herkennen was.
• Leestijd ca. 4 minuten
• Dit artikel wordt u aangeboden door de redactie van printmedianieuws
Eén 'rode draad' die je echter wel aan de zeer uiteenlopende onderwerpen zou kunnen koppelen is misschien wel het containerbegrip 'innovatie'. En precies dat onderwerp stond centraal bij de lezing van Mark Andries, 'administrateur-generaal' van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Hij lichtte het begrip toe aan de hand van het boek 'How Innovation Works' van Matt Ridley.
Hij maakte duidelijk dat innovatie niet 'iets nieuws' is van deze tijd, mar in feite een rol heeft gespeeld binnen de gehele mensheid. Het boek is ingedeeld in 10 hoofdstukken die een bijdrage moeten leveren aan het begrip innovatie. Duidelijk samengevat door Andries. Verder gaf hij inhoudelijke details over het werkgebied van VLAIO. De organisatie begeleidde in het jaar 2023 maar liefst 3000 ondernemingen in Vlaanderen. Door een sterk partnernetwerk kunnen ze vrijwel elke branche bedienen, waaronder dus ook printmedia bedrijven via het VIGC.
Internationalisering door de ogen van een uitgever
Kristien Werck geeft samen met haar zuster leiding aan uitgeverij Clavis Publishing uit New York. Samen namen zij het bedrijf over van hun vader. De boeken die zij publiceren zijn gericht op kinderen en dan vooral jonge kinderen, waarbij beeldtaal zo belangrijk is. Ze publiceren zelf zo een 350 titels per jaar, maar vanuit de Verenigde Staten vertalen zij ook boeken en her-publiceren deze in Europese landen in lokale talen. Zo is een internationaal netwerk ontstaan, waarbij zij gebruik maken van lokale drukkerijen.
Internationalisering is zeker een onderwerp op de agenda van de grotere online speler in de printmedia branche. Met Reclameland, Hello Print en Print.com als een paar directe voorbeelden.
Kristien Merck: "Uitgevers zien inmiddels weer de meerwaarde van print ten opzichte van het 'koude digital only'. Dat is vooral goed te merken in het segment kinderboeken."
Inkjet technologie waar je wel al wat van moest afweten
Als je als bedrijf al niet was 'ondergedompeld' in de inkjet (r)evolutie, dan zal je zeker overrompeld zijn geweest door de overzichten van Ralf Schlozer, die naast de vier segmenten: commercial, packaging, decorative en functional vooral ook inging op de zogenaamde 'inkjet integrators', waar de redactie de afgelopen tijd ook aandacht aan heeft besteed op basis van een aantal publicaties van Schlozer. In een overzicht toonde hij de verschillen tussen toner, vellen-inket, rollen-inkjet en vellen-offset op basis van 10 parameters. Slechts een kleine selectie uit het selectieproces passend bij de marktapplicaties die printmedia bedrijven bedienen. Maar wel bruikbaar om de juiste stappen te zetten.
Vage definities rondom industrie 4.0 en 5.0
We hebben kennelijk steeds een paraplu nodig om relevante ontwikkelingen 'aan op te hangen'. Het behoeft geen toelichting dat in deze tijd vooral de term AI aan vrijwel alles wordt gehangen wat ook maar een beetje lijkt op iets slims zonder menselijke intelligentie. Dat geldt ook voor de begrippen 'industrie 4.0 en 5.0'. De paneldiscussie zwabberde wat heen en weer. Jeroen van Bauwel (Xeikon), Yves Peiffer (Elep) en VIGC's eigen Fons Put gaven er zo hun eigen betekenis aan. En natuurlijk vielen de begrippen duurzaamheid, circulariteit en re-generatief daar ook onder. Het bleef een beetje zoeken in een 'glazen' bol, waarin we ons in feite allemaal bevinden, zonder al teveel praktische handvaten.
30% van de opdrachtgevers dreigt na een cyberaanval bij een bedrijf te vertrekken
Dat getal was in de eerste zin van de lezing van Jerry Lenaerts, Gastdocent Zuyd University of Applied Sciences en Associate Consultant ORGfit misschien wel de meest opzienbarende conclusie om toch vooral 'iets' te doen tegen cyberaanvallen van buitenaf. Zeker een thema in onze steeds digitaler wordende wereld. Afgelopen week besteedde de redactie nog uitgebreid aandacht aan dit onderwerp.
Lenaerts: "Gemiddeld hebben bedrijven pas na een kleine 200 dagen pas door dat zij betrokken zijn geweest bij een 'slimme' cyberaanval.
Hij benoemde twee zaken die zeker de moeite waard zijn van het verder bestuderen. Ten eerste NIS2, dat is de opvolger van de oude Europese richtlijn voor ‘Network Information Security’ (NIS). Deze richtlijn is in Nederland opgenomen in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Ten tweede NIST, het cyber security framework 2.0. Flink taaie kost, die maar weer eens duidelijk maakt dat je als ondernemer echt aan de slag moet.
Een live demo over AI gestuurde klantondersteuning zou leuk zijn geweest
Het onderwerp AI dendert al net zo door als cybersecurity. Jeroen Bos – Head of Machine Learning – Engaige, vertelde dat zijn bedrijf AI gereedschappen inzet om vooral de printmediabranche te ondersteunen, met als sprekend voorbeeld zijn inspanningen bij Hello Print waar de eerste versie van de 'AI support medewerker' inmiddels 'draait'. Jammer was wel dat hij 'het' niet kon laten zien tijdens zijn verhaal. Dat had zeker tot de verbeelding gesproken.
Bos: "Ik merk dat bedrijven het allemaal nog wel heel eng vinden om hun klanten ondersteuning (bijna) volledig 'over te laten' aan een 'dialoog robot'.
Overweldigende hoeveelheid woorden per seconde
Voor het laatste uurtje met Kamal Kharmach moest je je mentale 'welzijn' tot een maximum aanroepen om het vol te kunnen houden. Met een duizelingwekkende hoeveelheid woorden per seconde schudde hij bijna hyperactief de hersenen op van de deelnemers.
Tradities bij de afsluiting van de middag
Traditiegetrouw werd de middag afgesloten door directeur Jost Steutelings met het 'in het zonnetje' zetten van VIGC leden die 5, 10, 20 of zelfs 25 jaar lid zijn van de Vlaamse organisatie. Daarna waren de ca. 200 deelnemers wel toe aan de receptie en het walking-dinner waarbij nog lang werd nagepraat over wederom een inspirerende middag.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.