
MILIEU - De Europese Commissie presenteerde 26 februari 2025 een pakket wetgevingsvoorstellen om de concurrentiekracht van Europa in lijn met klimaatdoelstellingen te versterken. Deze plannen beogen een gunstig klimaat te creëren voor bedrijven in de circulaire bio-economie, waaronder de papier- en kartonsector.
• Leestijd ca. 2 minuten
• Dit artikel wordt kosteloos aangeboden in het kader van de samenwerking met 'Papier en Karton'

In de nieuwe Clean Industrial Deal wordt de bio-economie erkend als een strategische sector die bijdraagt aan een duurzamere toekomst.
Kansen en uitdagingen papier- en kartonsector

Europa loopt momenteel achter op andere regio’s als het gaat om groene economische groei en het behoud van industriële werkgelegenheid. De Clean Industrial Deal benoemt daarom verschillende stimulerende factoren, zoals betaalbare schone energie, circulaire productieprocessen en een focus op hernieuwbare grondstoffen. De papier- en kartonsector, die al sterk inzet op circulariteit, hernieuwbare grondstoffen en duurzaam bosbeheer, sluit hier naadloos op aan.
Circulaire bio-economie: strategische sector die bijdraagt aan duurzamere toekomst

Wel ontbreekt in de voorstellen, zo stelt CEPI (Europese vereniging voor de papierindustrie) voldoende duidelijkheid over bescherming tegen ‘carbon leakage’. Dit is het fenomeen waarbij strenge klimaatregels in Europa leiden tot hogere CO2-uitstoot elders in de wereld, waar CO2-regelgeving minder strikt is. Daarnaast blijven de energieprijzen in Europa twee keer zo hoog als vóór de crises van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne. Het nieuwe beleid moet deze uitdagingen aanpakken door meer flexibiliteit te bieden in de toegang tot betaalbare, fossielvrije en Europese energiebronnen.

Jori Ringman, directeur-generaal van Cepi: “Europa loopt voorop in de circulaire bio-economie en wereldwijd wordt ons model steeds vaker als voorbeeld genomen. De circulaire bio-economie vertegenwoordigt een markt van €7,3 biljoen in 2030. Met de beleidsaankondigingen van 26 februari zou Europa in staat zijn een groot aandeel hiervan voor zijn rekening te nemen.”
Papier en karton als duurzame grondstoffen
De Europese wetgevers beschouwen circulaire en houtgebaseerde materialen steeds vaker als een oplossing om de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen te verminderen. Bossen vormen een hernieuwbare bron en spelen een sleutelrol in de transitie naar een duurzamer materiaalgebruik. In de nieuwe beleidsplannen wordt benadrukt dat deze grondstoffen bijdragen aan het verminderen van de Europese afhankelijkheid van geïmporteerde ruwe materialen. Daarnaast erkent de Clean Industrial Deal de uitdagingen voor kleinere bedrijven, die een belangrijke rol spelen in de circulaire bio-economie. Als de plannen worden doorgevoerd, kunnen mkb-bedrijven en middelgrote ondernemingen miljarden euro’s besparen op nalevingskosten, zonder concessies te doen aan milieudoelstellingen.

Marco Eikelenboom, voorzitter van Cepi en CEO van Sappi Europe: “Het volledig benutten van de bio-economie is cruciaal om Europa ten eerste veel meer zelfvoorzienend te maken en daarnaast van groot belang om fossiele materialen en energie te kunnen vervangen met hernieuwbare alternatieven. Dit draagt bij aan zowel de klimaatdoelen als de economische stabiliteit van de regio.”
Actie nodig vanuit de lidstaten
De uitvoering van deze voorstellen hangt grotendeels af van de bereidheid van EU-lidstaten om snel te investeren in betaalbare, hernieuwbare energiebronnen. Door nu actie te ondernemen, kan de EU een economische structuur opbouwen die gebaseerd is op circulaire en hernieuwbare materialen. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar versterkt ook de positie van Europa als koploper in duurzame industriële innovatie.
Bron: Papier en karton, oorspronkelijk artikel afkomstig van CEPI (PDF)
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.