
OPINIE - Ik zie de visitekaartjes met functiebenamingen als 'AI specialist' al voorbij komen. Eindelijk weer nieuwe kansen voor 'nieuwe beroepen' die tot voor kort niet bestonden. Ik herinner me nog beroepen als bijvoorbeeld 'online marketeer' en 'SEO zoekmachine specialist'. Beroepen met overwegend een relatief korte life-cycle. het zal nu niet anders zijn.
• Leestijd ca. 3 minuten
De redactie heeft over 'kunstmatige intelligentie' al aardig wat artikelen gepubliceerd, die inmiddels al 'teruggaan' tot het jaar 2018. Maar in 2024 werd het drukker in dat speelveld, met in de eerste twee maanden van dit jaar al behoorlijk wat 'analyses en diepgang' rondom de stormachtige AI ontwikkelingen.
Is er wel een stabiele strategie te ontwikkelen rondom AI?
Terwijl de branche al decennia bezig is met de 'digitale transformatie', lijkt AI vrijwel alles omver te werpen en 'druk te zetten' op de innovatieve vindingrijkheid' van ondernemingen, bij zowel werkgevers, maar ook bij werknemers.
We stellen ons zomaar de willekeurige ondernemer voor die het dagelijks al druk genoeg heeft op de juiste knoppen te drukken en de bedrijfsparameters te kunnen volgen. Natuurlijk is een flink deel van de branche al gewend aan workflow systemen. Maar ook hier zij nog vele gaten te dichten, getuige de drukte van de in ons land actief zijnde adviesbedrijen op het gebied van printmedia workflows. Lang niet iedereen heeft alles al op orde.
Learning by doing de beste strategie?
Waar de focus op leggen?
De digitale transformatie binnen de printmedia branche kent vooral accenten op het gebied van het beheer van workflows, administratieve processen en logistiek. Online bedrijven brengen al deze ontwikkelingen bij elkaar in (complexe) webapplicaties of zogenaamde 'platformen', die doorgaans ook nog het nodig doen in het creatieve voortraject.
Natuurlijk heeft ChatGPT de AI revolutie voor de massa ontsloten. Snel volgden AI gereedschappen voor beeld-, audio- en video generatie. Die gereedschappen zijn voor een paar tientjes per maan beschikbaar. Met overigens één opmerkelijk verschil ten opzichte van de velen bekende rustige periode waarin we slechts drie spelers kenden op het gebied van tekst en beeld: Adobe, Aldus en Quark. Nu zijn er tientallen spelers die elkaar keihard beconcurreren op social media kanalen. Door deze stormachtige ontwikkelingen zou je makkelijk de neiging kunnen hebben daarin mee te gaan en voor vele tientjes per maand diverse tools voor tekst- en beeldcreatie aan te schaffen. Maar daar liggen doorgaans niet de echte uitdagingen, daar waar het gaat over de inzet van AI op de genoemde gebieden.
Ga gewoon het gesprek eens aan met je leveranciers op het gebied van MIS/ERP, workflow- en productie apparatuur. Beoordeel de samenhang van de mogelijke 'ingrepen' die je kunt doen tegen welke kosten en met welke opbrengsten.
Of de gereedschappen die nu bedoeld zijn voor workflows, administratieve processen en logistiek volgens de letter ook daadwerkelijk AI gereedschappen zijn, doet er in feite niet zo heel veel toe. De term 'machine learning' wordt al een paar jaar gebruikt binnen productiesystemen, die op 'slimme wijze' onderhoudsintervallen kan bepalen of voorspellingen kan doen aangaande onderhoud. Dus puur gericht op het optimaliseren van de up-time van productiemiddelen. Binnen administratieve processen wordt al jaren gewerkt met databases die op 'slimme wijze' voorspellingen kunnen doen rondom klantbewegingen, dus offerte aanvragen, orders en logistieke processen voor JIT (Just In Time delivery).
Digitale transformatie printmedia branche is gewone evolutie, de invloed van AI zal minder hard gaan de de marketing hype doet vermoeden.
Al dit soort gereedschappen zijn nadrukkelijk niet - zoals dat bij ChatGPT wel het geval is - gebaseerd op zogenaamde Large Language Models, die op bijna onverzadigbare schaal data vanaf talloze bronnen op het web 'raadplegen' om op die wijze tot een juist antwoord te komen op een voorgelegd vraagstuk. Maar is dat belangrijk in termen van de 'digitale transformatie' van de printmedia branche? In feite niet.
ChatGPT als adviseur?
Bedrijven die zelf software ontwikkelen voor het bouwen van slagvaardige routines in webapplicaties kunnen door middel van AI worden ondersteund in hun software ontwikkelingen. Het merendeel doet dat niet. Bedrijven die (online) content creatie binnen een webomgeving aanbieden kunnen AI gerelateerde gereedschappen integreren in hun workflows. Het merendeel doet dat niet.

Natuurlijk kan een ondernemers ChatGPT gebruiken als virtuele adviseur, met daarbij de kanttekening makend, de bronnen altijd op hun betrouwbaarheid te toetsen. In het boek 'Slimmer werken met AI: co-intelligentie basisboek'
Dus AI is alleen een hype?
Nee, dat is zeker niet waar. het is echt wel 'The Next Big Thing', maar niet voor iedereen en alles in alle situaties. het kan helpen bij delen van de 'digitale transformatie' binnen de ontwikkelingen in printmedia processen. En natuurlijk is er ook bij toeleveranciers in deze branche een zeker mate van 'marketing aandrang' om AI als term hier en daar te bezigen om aandacht te trekken voor de productontwikkeling bij zowel hard- als software.
Het gevaar van (gedeeltelijke) afzwakking is dat je in de 'vaart der volkeren' niet serieus wordt genomen als je 'dingen overdreven' vindt. Je moet kennelijk gewoon blijven meedoen met het gedrag wat in onze steeds snellere wereld van ons wordt verwacht. Het mag best 'even wat minder'. Met een scherp gevoel voor de realiteit van de dagelijks 'druk doende ondernemer' vindt die digitale transformatie wel haar wegen om 'dingen op te lossen'. Dat staat los van de maatschappelijk opgelegde druk op de term AI.
kopbeeld: door AI applicatie gegenereerd
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.