INTERVIEW door Jolanda van Drie - Marco den Engelsman en Peter Luit: in de grafische industrie rinkelen deze twee namen vaak wel een belletje. Het zijn dan ook twee mannen die al tientallen jaren werken in deze branche, met functies in: techniek, sales en tot slot de journalistiek.
• Leestijd ca. 5 minuten
Ze kennen elkaar ook al jaren, maar zijn pas in 2018 actief gaan samenwerken met hun communicatiekanalen Blokboek en Printmedianieuws. Per 2019 neemt Peter beide titels onder zijn hoede. Dat betekent een nieuw hoofdstuk in het al zeer diverse boek van deze ondernemende mannen. In dit artikel een duik in de verhalen rondom Blokboek en Printmedianieuws.
Marco is een ondernemer pur sang. Hij brengt mensen op interessante ideeën en weet daarbij het beste van zijn kennis uit de grafische, creatieve en communicatiewereld te verenigen. Marco denkt in kansen waar anderen obstakels ervaren. Als collega inspireert deze initiatiefrijke man, en is hij bij uitstek iemand om mee te brainstormen. Peter is degene die mensen en verhalen samenbrengt. Tijdens bijeenkomsten met vakgenoten kenmerkt hij zich als een sympathieke gespreksleider. Hij weet als geen ander een ingewikkeld onderwerp scherp te analyseren en tot de kern samen te vatten.
Als journalisten hebben zowel Marco als Peter een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Ze hebben Blokboek en Printmedianieuws met hun diverse talenten onderscheidend op de kaart gezet.
Eerste journalistieke stappen
De vakjournalistiek van de grafische sector werd jarenlang gevormd door drie uitgeverijen. Grafisch Weekblad, Compres en Pers en Graficus waren de concurrerende titels van deze uitgeverijen. Peter startte in de jaren 90 als freelance journalist bij het Grafisch Weekblad. “Ik rolde vanuit de praktijk naar de journalistiek. Ik schreef over de gebieden waarover ik de meeste kennis had: prepress, DTP, automatisering, asset managementsystemen. Van hoofdredacteuren Cees en Rien heb ik veel geleerd, zoals hoe je een artikel nu het beste opbouwt.” Marco versterkte als hoofdredacteur voor Pers de redactie van Uitgeverij Compres bij het technische vakblad Pers. “Ik was degene met vakkennis binnen een team dat alleen uit journalisten bestond. Met cursussen ben ik de redactiekant ingedoken, maar ik kon juist ook goed mijn kennis vertalen in Pers. Om onze lezers te interesseren moet je in hun huid kunnen kruipen. Wat beweegt deze mensen? Welke stappen moeten zij zetten? Pers gaf technisch nieuws, maar dan wel vanuit de mensen die aan de persen staan.”
Van vakbladen naar online kanalen
De vakbladen bleken niet eeuwig naast elkaar te kunnen bestaan. De economische crisis die in 2007 startte, liet de eerste scheurtjes zien. Drukkerijen vielen om en faillissementen en doorstartende bedrijven werden het gesprek van de dag. Ook de toenemende digitalisering zette druk op de sector. Bedrijven gaven minder geld uit aan advertenties in magazines. In 2013 kwam het nieuws naar buiten dat Grafisch Weekblad stopte, en enkele maanden later volgde Uitgeverij Compres. Peter en Marco kwamen vervolgens onafhankelijk van elkaar op het idee om een nieuw communicatiekanaal voor de industrie op te zetten. Er rolden verschillende concepten uit: Blokboek en Printmedianieuws. De gemeenschappelijke factor van deze media stond haaks op het toenmalige idee van communicatie in de grafimedia: het waren concepten die louter online het levenslicht zagen. Marco: “De bladen in print verdwenen, omdat er niet genoeg middelen waren vanuit de sector om ze in stand te houden. We houden van print, maar de manier waarop je dit bij de doelgroepen brengt hoeft niet in print te zijn. De meeste lezers nemen informatie tot zich vanaf een digitaal apparaat.”
Blokboek en Printmedianieuws
Vanaf het begin hebben de mediakanalen Blokboek en Printmedianieuws een geheel eigen profiel gehad. Peter duidt: “Printmedianieuws geeft achtergrondartikelen bij het nieuws in de printindustrie. Het geeft verdieping over bepaalde onderwerpen en trends. Deze artikelen vind je nergens anders. Voor deze longreads betaal je als lezer. Blokboek heeft een compleet ander businessmodel, waar je niet betaalt voor het lezen van de berichten. Het gaat hier om korter, speelser en breder inspiratienieuws uit de communicatie-, creatieve en grafische wereld. Blokboek gaat over de grenzen van de grafische industrie heen en bereikt ook de marketeers, ontwerpers en eindgebruikers. Ook leent Blokboek zich bij uitstek voor het promoten van beurzen.” Beide titels hebben een online platform dat uit een website en nieuwsbrief bestaat. Ook hier zit er verschil in de uitvoering. “Bij Printmedianieuws dient de nieuwsbrief als trigger naar de website, terwijl je de nieuwsbrief van Blokboek op zichzelf kan lezen.” Beide concepten ontwikkelden zich op hun geheel eigen wijze als succesvolle communicatieplatforms. Online nieuws brengen over de printindustrie bleek goed mogelijk. Marco: ”Juist omdat we alleen online werken, hebben we een duidelijke focus. Uitgeverijen met zowel magazines als websites, zien het magazine altijd als hoofdplatform. Websites zijn dan vaak ondersteunend. Wij denken goed na over al onze online uitingen.”
Naar een samenwerking
De twee titels met hun eigen businessmodellen zijn complementair aan elkaar. “Je bedient verschillende doelgroepen”, legt Peter uit. “Blokboek is het Nu.nl van de markt. Voor diepgang en analyse ga je naar Printmedianieuws.” Dit aanvullende karakter maakte dat de mannen begin 2018 elkaar opzochten voor samenwerking. Die samenwerking bood voor Marco ook ondersteuning na het overlijden van Blokboek partner Rob van den Braak. “Rob en ik hebben samen Blokboek opgericht. Rob was redacteur, beheerde de website en maakte de nieuwsbrieven. Alleen bleek het runnen van Blokboek een te grote tijdsinvestering, ook omdat ik daarnaast nog schrijf voor PR Story en lokaal PR verzorg voor Katwijkse evenementen en ondernemingen. Gedurende 2018 bleek voor mij steeds meer dat ik een keuze moest maken, omdat ik niet alles kon doen. Die keuze was enorm moeilijk, maar van alle activiteiten kon ik Blokboek het beste onderbrengen bij Peter.” Peter vervolgt: “Toen Marco mij vertelde te willen stoppen met Blokboek, vond ik dat in eerste instantie helemaal niet leuk. We waren juist zo prettig aan het samenwerken en we leerden veel van elkaar. Het was voor mij echter wel meteen duidelijk dat ik de titel zou overnemen. Blokboek en Printmedianieuws vormen samen een sterke online combinatie. De crossmediale aanpak van Blokboek inspireert weer andere doelgroepen. Met beide kanalen bereiken we het grootste deel van de keten.”
Een blik op de toekomst
Per 1 januari 2019 is Peter officieel de eigenaar van Printmedianieuws én Blokboek. Marco focust zich op PR Story, lokale PR en neemt meer tijd voor zijn muziek. Hij blijft voorlopig wel een dag in de week als adviseur voor Blokboek aan. “Het is fijn om nog even betrokken te blijven. Blokboek is echt mijn kindje geweest en er gebeuren nog zoveel leuke dingen in de branche. Zo zie ik voor de nabije toekomst grote kansen voor onze sector, doordat het terugdringen van plastic in de zee hoog op de milieuagenda staat. Papier en karton zijn goede alternatieven voor plastic. Er zullen meer bedrukte grafische verpakkingen komen, en de verkoop hiervan zal steeds meer via internet gaan.” Peter besluit: “In 2019 laat ik mij verrassen door de branche. Print is springlevend en er blijft volop dynamiek. Ontzettend leuk is om de markt in kaart te brengen via reportages. Zo geven de series over online en offline businessmodellen en high end printerfabrikanten aan, hoe divers het grafische landschap in de Benelux is. Opvallend is bijvoorbeeld, de voorzichtige tendens in de high end printermarkt. In 2019 zijn Blokboek en Printmedianieuws wederom de online kanalen voor achtergrond en duiding bij deze ontwikkelingen. Houd de websites en nieuwsbrieven in de gaten voor de laatste trends!”
Lees meer over innovaties voor beide titels in 2019 na de overname van Blokboek.
Auteur Jolanda van Drie
Jolanda werkt van 2010 tot 2013 samen met Marco bij Uitgeverij Compres. Na het einde van de uitgeverij blijft ze bevriend met Marco en schrijft ze regelmatig mee aan berichten voor Blokboek. Met een communicatiebaan bij een kinderopvangorganisatie verdwijnt ze enkele jaren uit de grafische industrie, maar met haar communicatie- en marketingfunctie bij Prindustry is ze sinds mei 2018 weer terug in het oude veld. Vanuit deze hoedanigheid leert ze ook Peter beter kennen, en schuift ze aan bij gezamenlijke lunchmeetings van Marco en Peter. Ook met Peter als uitgever van Blokboek zal Jolanda op freelancebasis berichten schrijven voor het communicatieplatform. Jolanda: “Zowel Peter als Marco zijn sympathieke en inspirerende personen om mee samen te werken. Ik zal Marco missen, maar ik ken hem langer dan vandaag: die kom je nog wel tegen met diverse initiatieven! Onze gezellige sparringsessies onder het genot van een biertje in de Jopenkerk zullen ook zeker niet verdwijnen. Ik wens beide mannen veel succes met hun nieuwe paden!”
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.