FINANCIEEL - Volgens zakenbank Goldman Sachs wel. En dat is goed nieuws voor elke industrie die afhankelijk is van de levering van gas. De bank houdt er rekening mee dat de gasprijs tegen de winter zal zijn gehalveerd, tot ongeveer het niveau van de afgelopen winter.
• Leestijd ca. 2 minuten
UPDATE: Meningen en feiten lopen dwars door elkaar heen. Vandaag zei minister Jetten (Groen Links) dat de gasprijs een blijvende verandering is.
Vorige week donderdag daalde de prijs volgens ICE (die de Nederlands TTF Gas Futures in kaart brengt) al tot onder de 200 euro per megawattuur (de standaard meeteenheid met een factor voor de calorische waarde van het gas). Een paar dagen eerder werd nog 280 euro betaald. Analisten zeggen dat de daling te maken heeft met een steeds groter wordende grip op de gasvoorraden in Europe en dus ook in ons land. En dat is goed nieuws, ook voor de printmediabranche, al zijn zowel bedrijven als consumenten afhankelijk van de snelheid waarmee energiebedrijven de inkoopprijs-
voordelen kunnen doorgeven aan hun afnemers. Doorgaans ligt die snelheid beduidend lager, net zoals dat bij benzineprijzen aan de pomp wordt ervaren.
Ook is er nogal wat onduidelijkheid over de werkelijke waarde van het gas wat nu op 'voorraad' is. Op basis daarvan wordt de uiteindelijke prijs berekend voor bedrijf en consument.
Op het moment van schrijven noteerde de gasprijs ongeveer 193 euro.
Ingreep door Europese Commissie
De EU zei vorige week in te willen grijpen met een prijsplafond voor het nog te kopen Russische gas. De afhankelijkheid neemt min of meer gedwongen af, doordat de belangrijke Russische pijplijn Nord Stream 1, naar zeggen van Rusland vanwege onderhoud, 'steeds tijdelijk dicht' moet, maar na diverse 'onderhoudsbeurten' niet meer op 100% capaciteit heeft geleverd. Ook roomt de EU de megawinsten van energiebedrijven af. Het daardoor beschikbare geld moet ten goede komen aan huishoudens en bedrijven.
Nu aan landelijke overheden om zelf snel te schakelen en energieprijzen snel te laten dalen voor bedrijven en consumenten.
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen geeft morgen haar jaarlijkse beleidstoespraak, de State of the Union, in het Europees Parlement in Straatsburg. Dan zal naar alle waarschijnlijkheid meer duidelijkheid worden gegeven omtrent de uitvoerbaarheid van deze plannen.
Bronnen rondom de Europese Commissie zeggen dat er een plan ligt om alle lidstaten te verplichten om 10 procent minder energie te gebruiken.
Bronnen (bewerkt): Europese en landelijke media.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.