
PARTNER BIJDRAGE - Deze week maakte Marco Aarnink bekend dat print.group, het moederbedrijf achter print.com Simian in Westerbroek (Groningen) heeft overgenomen. Nadat het persbericht afgelopen woensdag al snel om zich heen greep, onder aanwezigheid van journalistiek 'Printmedia Nederland', is het tijd voor een nadere analyse van kansen en mogelijkheden binnen de meer integrerende businessmodellen van beide bedrijven.
• Leestijd ca. 5 minuten

Eerst even de wijze waarop 'Captain Print.group' Marco Aarnink het nieuws verwoorde
Marco Aarnink en Wouter Haan: de aankondiging omtrent de overname van Simian door print.group
Al na de eerste minuut toen Wouter Haan aanschoof in het gesprek met Aarnink, werd al duidelijk dat Simian een enorme overcapaciteit heeft in zijn overigens geweldige 'productie portfolio' op een oppervlakte van maar liefst vier voetbalvelden in Westerbroek in Groningen. Haan zei dat er aan de voorkant (dus de zichtbaarheid voor de klant) niet zo heel veel zal veranderen, maar dat vooral de interne capaciteit in Westerbroek beter benut zal gaan worden.
Twee 'overdrachtskoffertjes' en een vlucht van Deventer naar Groningen symboliseerden de overname op een futuristische wijze
Print.com zal zich blijven richten op de markt van creatieve professionals, zoals resellers, brands, creatives en agencies, terwijl de merken vallend onder Simian zich zullen blijven richten op het midden- en kleinbedrijf. De bovenstaande film eindigt met het belang van duurzaamheid in zowel de processen als het gezamenlijk productaanbod vanuit Westerbroek. Overigens een aandachtspunt van Wouter Haan, die op het gebied van productie in combinatie van innovatie zijn rol zal vervullen binnen een nieuw te vormen directieteam. Algemeen directeur René de Heij is verantwoordelijk voor de operationele zaken. Marco Aarnink en co-founder Lucas Baarspul completeren de vier koppige directie.
Wie nog nooit in Westerbroek is geweest, krijgt met bovenstaande filmimpressie een behoorlijke indruk van de brede productie portfolio van het bedrijf
Productie faciliteiten zoals in Westerbroek niet te realiseren in Oss
Aarnink: "We hebben de afgelopen jaren ontzettend veel geld geïnvesteerd in Oss om de transitie van traditioneel grafisch bedrijf naar 'internetdrukkerij' te maken. Onze team en vooral de mensen in Oss hebben er bloed, zweet en tranen aan vergoten. Helaas is het ons niet gelukt om er in de huidige tijd én setting een rendabel bedrijf van te maken. In onze zoektocht naar oplossingen kwam ik in gesprek met Wouter, daar zag ik rendabel bedrijf, ondanks een nog enorme overcapaciteit, in een nieuw pand (met stroom capaciteit) en met relatief nieuwe machines passend bij het “internet” volume. Iets waar wij in feite nog jaren aan zouden moeten bouwen, nog niet gesproken over de investeringen die dat nog zou behelzen. Daarnaast zou het volume van Wouter, 28 miljoen euro omzet, direct schaalvoordelen opleveren boven op onze volumes van zo’n 60 miljoen euro omzet. In deze competitieve markt draait alles om volume."
"Wat ik wel wil benadrukken, want begrijp me goed hoor, dat alle mensen in Oss echt keihard gewerkt hebben om binnen onze ambities hetgeen te doen waartoe ze in staat waren. Echt alles! Maar onze markt veranderde snel na corona, de oplages werden kleiner, de levertijden korter en de producten anders. Energieprijzen zijn enorm omhoog gegaan en het is moeilijk personeel te vinden. De mogelijkheden die we hebben in Oss sluiten helaas steeds minder aan bij de verlangens van de markt. Daar zou dusdanig geïnvesteerd moeten worden, maar dan nog zouden we niet kunnen realiseren wat er in Westerbroek staat. Hoe spijtig dat ook is. Op een gegeven moment moet je keuzes maken, anders ga je keihard op een blinde muur af."
In feite wordt print.com productions nu voortgezet door Simian
Internationaal gericht en nu diversiteit in businessmodellen voor wat betreft productielocaties
Simian is actief in Nederland, België en Frankrijk. Print.com is actief in 9 landen: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Italië, Denemarken en Oostenrijk. In de nieuwe opzet is dan ook te zien dat de businessmodellen 'diverser' kunnen worden.
Daar waar Simian volledig gericht was op eigen productie in Westerbroek, biedt print.com een breder pallet aan productie mogelijkheden aan in een mengvorm van dus eigen productie en uitbestedingen, zoals het een platform betaamt. De aanwezigheid van Simian vlakbij de grens van Duitsland, biedt de combinatie extra logistieke mogelijkheden voor dat land. Aarnink benadrukt dat de logistieke mogelijkheden van Simian erg sterk zijn en dus ook op dat gebied toegevoegde waarde biedt. Het is dus voor de nieuwe combinatie niet erg logisch om in Duitsland voor eigen productielocaties te gaan.
Volgens Aarnink ligt dat in het zuiden van Europa anders, omdat daar de logistiek van een ander niveau is dan hier: "Vaak gaan af te leveren pakketten van busje naar busje, met alle kans op beschadiging en/of verlies. Daarnaast hebben die landen nog nauwelijks grote geautomatiseerde printhubs zoals we die in eigen land, UK en ook in Duitsland zien."
Samen wordt de groep met 88 miljoen euro omzet (2024) in ons land de één na de grootste online print-service-provider na Cimpress/Drukwerkdeal.
De print.com klanten hebben ook nu al de mogelijkheden waar ze de productie willen laten plaatsvinden. Dat kan natuurlijk een positieve impact hebben op duurzaamheid. Daar waar Simian ook kleinere opdrachten 'just-in-time' in België of Frankrijk moet kunnen leveren, kan het gezamenlijke bedrijf besparen op die logistieke kosten en daarmee ook duurzamer opereren.
René de Heij: "Met deze combinatie schuiven we als het ware twee soorten businessmodellen qua productie en logistiek in elkaar, terwijl de differentiatie in het bedienen van verschillende markten blijft bestaan."
Bij Simian werken nu in totaal zo een 180 medewerkers, Print.com biedt werk aan zo een 270 mensen, maar dat is inclusief het aantal mensen bij Print.com Productions en Brezo. In Oss verdwijnen ca. 90 arbeidsplaatsen als gevolg van de overname.
De combinatie zal uiteindelijk werk bieden aan zo een 300-350 mensen. Wouter Haan zei dat het werven van MBO, HBO en universitaire geschoolde medewerkers volgens hem in het Noorden van het land geen problemen zal opleveren.
Consolidatie van grote online spelers niet uniek
Consolidatie bij de grotere online print-service-providers is overigens niet uniek. Printful en Printify fuseerden half januari dit jaar tot ‘Fyul’. Deze bedrijven zijn overigens ook actief buiten Europa. Printify werd in 2015 opgericht en Printful in 2013. Printful heeft een personele omvang van meer dan 1000 medewerkers, Printify heeft zo een 750 medewerkers in dienst. In 2023 had Printify in eigen land een omzet van ongeveer 30 miljoen euro. Printful had in dat jaar een omzet van ongeveer 84 miljoen euro in eigen land, wereldwijd bedroeg de omzet in 2021 zo een 289 miljoen euro. De wereldwijde omzet van Printify was niet te achterhalen.
Print.com biedt een dedicated webapplicatie aan, waarbij inschrijving vooraf dient plaats te vinden om toegang te krijgen. Simian biedt een volledig open platform voor elk merk. Het gaat daarbij 'gewoon' om lopende band werk.
Wij willen een platform zijn
Marco Aarnink benadrukte nog dat vooral het aanbieden van het Print.com aanbod via dedicated webapplicaties aan hun partners nu volop in ontwikkelingen is: "Die bedrijven die als partner sterk zijn in marketing en verkoop en de door te produceren producten zelf willen aanbieden, kunnen via ons hun aanbod in een eigen branded omgeving aanbieden. Dat gaat zich verder ontwikkelen."
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.