
BEDRIJVEN - Verslaggever Martijn Folkers van RTV Noord bezocht een aantal bedrijven in de provincie Groningen en vroeg naar hun mening omtrent de overname van Simian door print.com. De kop van zijn artikel luidt: 'Overname Simian zorgt voor schok: hoe houden Groninger drukkers het vol?'. Is er wel sprake van een schok?
• Leestijd ca. 4 minuten
• Met toestemming delen van het oorspronkelijke artikel van RTV Noord overgenomen, voorzien van nuances en aanvullingen door de redactie van printmedianieuws
De provincie Groningen huisvest volgens de meest recente publicatie 'Grafimedia in Cijfers' zo een 95 printmedia bedrijven. Daarmee behoort de provincie na Zeeland en Flevoland tot de drie provincies met het laagste aantal printmedia bedrijven in ons land. Toch zijn de bedrijven aldaar zeker niet onbekend in het gehele land. Namen als Chris Russell meer bekend onder de naam Fotofabriek, Lijnco, Royal Hoitsema en Scholma Print zijn voorbeelden van enerzijds all-round printmedia bedrijven of juist specialisten in bepaalde segmenten. Simian in het Groningse Westerbroek kenmerkt zich vooral door een all-round online print service provider.
Verslaggever Martijn Folkers wilde van een aantal bedrijven weten wat zij vinden van de recente overname van Simian door print.com. In zijn algemeenheid trok hij de conclusie dat de overname 'met grote interesse' wordt gevolgd door de genoemde Groningse printmedia bedrijven, die samen goed zijn voor honderden banen in de regio.
Dat de markt krimpende is, staat los van de overname van Simian. Toch accentueerde ook Simian baas Wouter Haan na de overname dat de markt in zijn geheel krimpt en gaf daarmee aan dat schaalgrootte nodig is om je staande te houden.
Al in 2023 onder Van Ketwich Investments BV

In 2023 kwamen de drie Groningse bedrijven Scholma, Lijnco en Hoitsema binnen het beheer van Van Ketwich Investments van Pieter Heerema. Dus ruimschoots voor de overname van Simian door print.com. Heerema was van oorsprong de eigenaar van Lijnco en zag dat de markt zich snel ontwikkelde en bundelde de drie bedrijven om zowel in marktomvang als applicaties risico's te spreiden. Als geen ander wist hij om te gaan met krimp. Begin 2022 werd er - net op tijd - een doorstart gerealiseerd voor Hoitsema. 17 mensen verloren toen hun baan, het bedrijf ging door met 35 werknemers onder leiding van Santiago Kuipers.

Hoitsema richt zich op labels en etiketten voor verpakkingen. Scholma is een drukker gericht op magazines, specifieke klantvragen met kleinere volumes en heeft ook uitgeverij Profiel. Lijnco is gespecialiseerd in beveiligd drukwerk en direct mail en producten als kraskaarten en spaarzegels. Ooit was het bedrijf de grote producent van kettingformulieren.
Scholma Print & Media

Harry Ploeg, commercieel directeur van Scholma Print & Media, herkent natuurlijk het beeld wel van een krimpende markt. Volgens hem zijn printmedia bedrijven echter niet allemaal op één hoop te gooien. Tegen Folkers zei hij: "Je kunt Simian en Scholma niet met elkaar vergelijken. Zij produceren in grote oplages, wat wij doen is bijna stukgoed. En daar is en blijft markt voor."
Scholma Print & Media werd in 1937 opgericht in Bedum door de familie Scholma. In de jaren tachtig had het bedrijf maar liefst 100 medewerkers in dienst, inmiddels is dat aantal gekrompen tot enkele tientallen. Deels door automatisering, maar ook door krimp in de markt. Scholma verhuisde eind 2022 vanuit Bedum naar het pand van Hoitsema in de stad Groningen. Ploeg zei destijds dat die verhuizing niet het gevolg was van krimp, maar juist van groei binnen Scholma en dat het bedrijfspand in Bedum geen mogelijkheden meer bood om aldaar uit te kunnen breiden. Door de krimp bij Hoitsema, was de keuze voor Van Ketwich Investments BV snel gemaakt om beide bedrijven te huisvesten in de stad Groningen.
Harry Ploeg in het artikel van RTV Noord: "Simian heeft schaal nodig, voor ons is dat anders. Maar het kan naast elkaar bestaan."
Chris Russell met meerdere merken grote werkgever

In Groningen aan de Osloweg zie je de naam Chris Russell bovenaan de grote bannervlaggen staan, met daaronder de merknamen waaronder het bedrijf actief is in de markt: Fotofabriek, Studentendrukwerk en Drukwerknodig. Als je zoekt naar een persoon Chris Russell is er werkelijk niemand te vinden die ook maar enige connectie heeft met de printmedia wereld. Het schijnt zo te zijn dat Russell de basis van het bedrijf 40 jaar geleden heeft opgezet en er zelf maar een jaar werkte.
CEO is Stephan de Vries en geeft leiding aan zo een 250 medewerkers. daarmee is de optelsom van de drie merknamen een grote werkgever te noemen. De Vries in een interview met onze partner INKISH.tv: "We zijn meer een software bedrijf dan een printbedrijf. Natuurlijk zijn de machines van belang voor de juiste klantervaring op papier. Maar alles draait hier om beheer van processen en workflows. De software is de alom bepalende factor voor ons succes. De 'customer yourney' draait op software."
Binnen de forse personele omvang werkt ongeveer 50% in de productie, het bedrijf beschikt over een uitgebreide ICT afdeling.
Toch lijkt het er ook bij dit bedrijf op dat er geen grote zorgen zij over de overname van Simian door print.com. In het artikel verwoordde hij het zo: "Wij doen wel iets heel anders dan Simian. Mensen maken steeds meer foto’s, die ze ook willen laten afdrukken. Dat type drukwerk doen wij, we hebben in Nederland geen concurrenten in dat segment. Onze concurrenten zitten in Duitsland, België en Frankrijk. Ik herken wel wat Wouter zegt dat je als bedrijf schaal nodig hebt, ook in onze markt is dat zo."
Hij zegt benieuwd te zijn naar de verdere ontwikkelingen van Simian onder de vlag van print.com. Hij heeft zo zijn twijfels bij de producties van flyers en visitekaartjes, segmenten waarbinnen Simian nu nog grote hoeveelheden produceert.
Stephan de Vries: "Bij ons draait het niet zozeer om hallen vol nieuwe machines, het gaat veel meer om software. Grafische bedrijven in een ander deel van de markt richten zich daar minder op. Dat is het verschil."
De Vries gelooft echter wel in de toekomst van de grafische industrie, al verandert die volgens hem wel. "Kijk naar bedrijven als Lijnco, Scholma, Royal Hoitsema. Ze hebben zich allemaal gespecialiseerd in een bepaald segment. Dat hebben ze heel knap gedaan. Wij doen dat op onze manier ook en in mijn visie zorg je dan voor een mooie toekomst."
Niet zo heel veel zorgen
Toch zijn er geen signalen dat de genoemde bedrijven in de provincie zich hele grote zorgen maken. Ze kijken met interesse naar de ontwikkelingen, maar hebben zich in de loop van de afgelopen jaren voldoende voorbereid op de dynamiek van de veranderende markt. De kop van het artikel van Folkers luidde: 'Overname Simian zorgt voor schok: hoe houden Groninger drukkers het vol?'. Die kop wordt vanuit de reacties van de bedrijven niet onderbouwd.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.