OPINIE - NVWA controleert op naleving Europese Verordening ‘hout en houtproducten’. Dat is natuurlijk prima. Maar om ook drukkerijen in de keten van te controleren bedrijven op te nemen, lijkt eerder op te ver doorgevoerde regeltjes, dan op een nuttige maatregel.
• Leestijd ca. 3 minuten
Het KVGO liet op haar website weten dat haar leden erop worden geattendeerd dat de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) gaat controleren of grafische bedrijven zich houden aan de naleving van de Verordening 995/2010 hout en houtproducten. Wat houdt de al wat langer bestaande verordening 995/2010 dan in?
- U verzamelt gegevens over de herkomst van het hout en bewaart die 5 jaar.
- U voert risicoanalyses uit, waarmee ingeschat kan worden of het hout legaal is gekapt.
- U neemt maatregelen, zodat het risico dat u illegaal hout verhandelt verwaarloosbaar is.
Deze 3 stappen vormen samen het zogenoemde stelsel van zorgvuldigheidseisen. In het internationale handelsverkeer ook wel Due Dilligence System (DDS) genoemd.
Is NVWA wel deskundig genoeg om zo'n zwaar controlesysteem neer te leggen bij de grafische branche?
Dat is de letterlijke tekst die op de website van de NVWA is gepubliceerd. Allemaal heel serieuze taal. Redenen genoeg om dat eens 'uit te vergroten'. Ja, u leest het goed, bovenstaande acties worden pro-actief van u verwacht. De KVGO-leden zijn een makkelijke prooi voor de NVWA. Natuurlijk zal het KVGO - al dan niet onder (enige) dwang) - haar ledenlijst hebben moeten overhandigen aan de NVWA. Dan hebben ze pakweg 700 bedrijven 'te pakken'. Dat het slechts een beperkt deel van de totale omvang aan grafische bedrijven (drukkend en/of printend) betreft, zal ze waarschijnlijk een zorg zijn. Voor het politieke aanzien heeft NVWA aan de voorwaarden voldaan om via de officiële kanalen in de keten 'iedereen' te attenderen op de Europese regels. Brussel blij.
KVGO wil 'actie' in kaart brengen
Het KVGO heeft graag een beeld van de controles van de NVWA. Op de website staat: "Wil je het aan Maarten Reuderink laten weten als je te maken krijgt, of misschien al hebt gekregen, met een controle door de NVWA?"
Misschien valt het allemaal wel mee hoor, maar de bovenstaande 3 'actiepunten' werkten toch flink op de lachspieren bij de redactie. Stel je toch eens voor dat je de herkomst van je papier (als je dat al makkelijk zou kunnen krijgen) 5 jaar lang zou moeten gaan bewaren. En vervolgens moet je je papierleverancier gaan vragen of het hout al dan niet legaal is gekapt. Ze zien je aankomen, ook zij hebben op dit moment in een lastige papiermarkt wel wat anders te doen dan dit soort vragen te beantwoorden.
Het zal heel wat verbazing opwekken als een NVWA-ambtenaar ineens voor de deur staat om de herkomstgegevens van papier van de afgelopen vijf jaar te komen bekijken.
Gek genoeg staat er op de website van het Informatiecentrum Papier & Karton niets over deze maatregelen. Het laatste bericht op die website ging over de Nederlandse Kampioenschappen Papieren vliegtuigjes gooien. Als dat maar goed gaat.
En ook geen enkel persbericht van de Europese papierfabrikanten, die toch veel dichter bij de verwerking van hout, pulp en papier zitten, in vergelijking tot de grafische branche die het papier 'slechts' voorziet van gedrukte- of geprinte teksten en beelden. Dat is op zijn minst vreemd.
Complex schema
De Europese ambtenaren maakten er ook nog een 'fraai' schema bij om de controles kracht bij te zetten. Het is toch nauwelijks voor te stellen dat in Brussel aan zoiets zoveel tijd wordt besteed.
Het waait wel weer over
Moeten we nu vanuit Brussel in de stress raken? Nee, de zorgen over het gebruik van papier liggen tegenwoordig wel op geheel andere vlakken. Drink lekker een kop koffie met die NVWA-ambtenaar, hij zal het allemaal wel begrijpen en met een zucht naar de volgende drukkerij rijden om daar hetzelfde verhaal te horen. Vervolgens doet hij netjes verslag dat het in die grafische industrie allemaal wel goed geregeld is. Brussel weer blij.
Kopfoto en EU Brussel: Pixabay.
NU U HIER TOCH BENT – Overweeg een abonnement op printmedianieuws. Onze artikelen bevatten achtergronden, analyses, onderzoeken, feiten en meningen binnen uw branche. Dat kan niet gratis, maar voor slechts € 98,50 ex. BTW krijgt u ongeveer 300 artikelen per jaar, dat is nog geen 33 cent per artikel. Daar kan net dat ene artikel tussen zitten waarmee u uw abonnement wel heel makkelijk terugverdient……
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.