
BRANCHE - PVV minister Beljaarts was zichtbaar teleurgesteld, de Tweede Kamer weigerde akkoord te gaan met de wens van PostNL post niet binnen 24 maar 48 uur te bezorgen. Vandaag was er voor het onderwerp flink wat aandacht bij onder andere BNR. De branche mag 'voorzichtig' spreken van een overwinning. Een tweede succes kwam vanuit de Eerste Kamer, waar de eventuele btw verhoging op kranten, tijdschriften en boeken niet wordt 'meegezogen' in de algehele belastingplannen.
• #BREAKING, leestijd ca. 2 minuten
• Lees ook artikel Telegraaf

Met name BNR zei dat het KVGO zijn zaakjes goed had voorbereid om het voorstel van tafel te krijgen. Met name het enorme percentage zakelijke post waarvoor geen directe regels bestaan, kan geen slachtoffer worden van nog geen 5% van de particuliere postmarkt van PostNL. Dat zag de Tweede Kamer ook in, behalve de PVV.
Oneigenlijke argumenten voor zo een klein deel van de postmarkt
De meerderheid van de coalitie en de oppositie vonden dat Beljaarts een paar weken geleden een voorbarig besluit had genomen. Na een fel debat waarbij Beljaarts toch nog zijn 'gelijk' wilde halen, bond hij in en zei: "Ik ben niet doof voor uw zorgen , ik zal het voorstel dus dan ook maar niet indienen." Hij voegde daaraan toe dat hij het gevoel kreeg dat de Tweede Kamer op zijn stoel wilde gaan zitten. De kamer reageerde verbaasd. Duidelijk een bewijs dat deze PVV minister kennelijk geen idee heeft hoe de politieke verhoudingen werken.
Besluit valt op de 'Internationale dag van de post'

ACM krijgt nu de kans de postmarkt verder te onderzoeken. Dat betekent dat het onderwerp voorlopig de ijskast in gaat. Alleen de PVV steunde het beleid van de eigen minister.
BTW plannen kranten, tijdschriften en boeken worden ontkoppeld en dus apart behandeld
De ontkoppeling kwam tot stand in de Eerste Kamer en daarmee ontstaat de mogelijkheid de verhoging alsnog ongedaan te krijgen. Dat zou bij een integrale behandeling van de plannen niet mogelijk zijn geweest. En dat is natuurlijk ook goed nieuws voor de branche.
BBB, VVD en PVV stemden tegen, het huidige kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. De voltallige oppositie stemde voor de ontkoppeling en daarmee steunt de Eerste Kamer het advies van de Raad van State die ook al forse kritiek uitte op de plannen. Ook de Algemene Rekenkamer was die mening toegedaan. Zij stelden dat de gevolgen van de btw verhoging beter in kaart had moeten worden gebracht. Het ontbrak dus aan zorgvuldigheid.
Onder de aparte behandeling vallen straks ook cultuur, sport en logies
Reactie KVGO

Directeur Brecht Grieten zegt te spreken van een dag waarbinnen het duidelijk werd dat het KVGO wel degelijk een stem heeft in politiek Den Haag. Hij stelt zich echter bescheiden op en zegt vooral nu 'tijd te hebben gewonnen'. Brecht: "Ik ben geen politicus, dus ik was voor beide situaties wat voorzichtig in het voorspellen van de uitkomsten. De resultaten bieden de mogelijkheid beide onderwerpen opnieuw onder de loep te nemen, met vooral de juiste inhoudelijke argumenten."
foto: website Rijksoverheid
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.