
BRANCHE - Het KVGO publiceerde afgelopen week de tweede 'Barometer' een onderzoeksmonitor die verschillende aandachtspunten van de branche in kaart brengt. De KVGO leden vormen de doelgroep om de vragenlijst in te vullen.
• Leestijd ca. 4 minuten
• Dit artikel wordt u aangeboden door de redactie. Overweeg een abonnement op printmedianieuws voor diepgang, analyses, onderzoeken, trends en ontwikkelingen

KVGO noemt in de inleiding van het recent gepubliceerde artikel met name de cijfers voor het vertrouwen in de toename van de verkoop resultaten en de zorgen om de energiekosten. 80% van de KVGO leden zeggen dat in de komende drie maanden de verkopen zullen toenemen. Daarvan zegt 35% dat de verkopen goed zullen zijn, 45% geeft voorspelt de toename in de verkoop als voldoende. 20% voorziet slechte resultaten.
Als we terugblikken op het rapport 'Grafimediabranche - Economische ontwikkeling 2022', dan is de voorspelling voor een beter resultaat in het vierde kwartaal historisch gezien min of meer een 'open deur'.
Niet zo voor de hand liggend - althans vanuit een meer lange termijn historische terugblik - zijn de zorgen rondom de energieprijzen. 40% van de ondernemers zegt problemen te ervaren bij de huidige hoge energieprijzen, waarvan 7,5% zegt echt grote problemen te verwachten.
Grafische bedrijven investeren in combinatie met reeks van zorgen
Een positief gegeven is het feit dat maar liefst 47,5% van de bedrijven zegt investeringen te gaan doen van substantiële omvang. Dat staat in contrast tot het recente onderzoek 'Nederlandse Innovatie Monitor 2023' (*) door het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Universiteit van Amsterdam. Dat rapport wordt vandaag gepresenteerd.
50% van het bedrijfsleven zegt te kampen met zorgen rondom de hoge energiekosten, 75% heeft last van krapte op de arbeidsmarkt en bijna 50% heeft tekorten aan grondstoffen (inclusief de last van hoge kosten) voor de productie. 25% van het bedrijfsleven zegt gelijktijdig last te hebben van deze drie belemmeringen.
Het rapport zegt dat daardoor bedrijven zeer terughoudend zijn met innoveren en daarmee remmend werken op de groei van de economie in zijn algemeenheid.
Bedrijven beperken hun investeringen veelal tot kleinere verbeteringen aan producten en diensten. Uitgaven aan grote innovaties dalen daarentegen al drie jaar op rij.
65% van de KVGO leden zegt juist één of meerdere nieuwe of significante verbeterde producten of diensten te hebben gelanceerd. De bedrijven zien volop kansen in digitalisering/automatisering, updates van het machinepark, nieuwe markten en ook samenwerking. Digitalisering wordt overigens ook als risico bestempeld, naast hogere rentetarieven, zorgen om personeel, komende cao eisen, krimpende markt en regeldruk vanuit de overheid. Eigenaren van grafische bedrijven maken zich vooral ook zorgen over de te kleine omvang van hun bedrijf en het onvermogen om hogere kosten door te kunnen berekenen.
Henk Volberda, hoogleraar strategie & innovatie aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksleider van de Innovatie Monitor, zegt: "Juist nu investeren is goed voor de winstgevendheid in de nabije toekomt." Hij becijferde dat 3 procent van het bruto binnenlands product geïnvesteerd zou moeten worden in onderzoek en ontwikkeling, momenteel zit ons land op 2,2 procent.
Verduurzaming

In de kop van het artikel wordt vooral benadrukt dat het bedrijfsleven minder 'klimaatambitieus' zal zijn door de genoemde beperkingen. Binnen de KVGO Barometer zien leden risico's binnen de economische ontwikkelingen om te investeren in verduurzaming. Ze verwachten dan ook steun vanuit de overheid om dit te kunnen realiseren.
In die zin is de grafische branche (althans binnen de reacties van KVGO leden) gunstig te noemen binnen het innovatie- en investeringsklimaat. 47,5% van de bedrijven zegt de investeringen te doen uit eigen middelen, slechts 7,5% overweegt de financiering via een bank te doen.
Personeel
Uit de Nederlandse Innovatie Monitor blijkt dat bedrijven wel meer doen om hun personeel te behouden. Dit jaar werd gemiddeld 5% van de omzet aan opleidingen besteed. Dat was in 2022 nog 2%.
Binnen de KVGO Barometer zegt 20% dat de personele omvang zal toenemen. 70% zegt dat de omvang gelijk zal blijven en 10% voorziet (enige) krimp in de omvang van hun bedrijf. Opvallend is dat 22,5% concreet vraagt om een hogere beloning. Het ziekteverzuim liet in 32,5% van de gevallen een dalende trend zien.
Nuttig instrument vraagt om meer deelname vanuit de leden
De KVGO Barometer is een nuttige momentopname die periodiek zicht biedt op de ontwikkelingen binnen de branche. Vergelijking met brancherapporten als 'Grafimedia in Cijfers' en 'Grafimediabranche economische ontwikkelingen' van het A&O fonds grafimediabranche, maken het plaatje compleet.


Het is echter wel jammer dat voor deze Barometer slechts 10% van de KVGO leden bereid was om de vragenlijst in te vullen. Dat kan veel beter, juist om de cijfers dan ook met relevantie tegen algemene ontwikkelingen 'aan te kunnen houden'. Misschien is het een idee om de Barometer open te stellen voor de gehele branche. Het is een mooi marketing instrument om dan juist lid te worden van het KVGO. De Barometer heeft die aantrekkende potentie zeker in zich!
(*) Op basis van de Nederlandse Innovatie Monitor 2023 wordt ook de winnaar bekend gemaakt van de Nederlandse Innovatie Prijs 2023. De bekendmaking vindt plaats tijdens het AVROTROS-televisieprogramma De Wereld van Morgen dat wordt uitgezonden op dinsdagavond 24 oktober om 20.30 uur op NPO1. De genomineerden voor de prestigieuze prijs zijn: Agri Poppe, Evalan, Mienis Waterzuivering, Momo Medical en The Protein Brewery.
• Bronnen: KVGO, Nederlandse Innovatie Monitor 2023
• Bekijk de details binnen de KVGO Barometer (infographic, PDF)
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.